Ik heb een zwak voor boeken over de legende van koning Arthur. Deze kwam me bekend voor toen ik hem zag bij de boekenbank. Ik denk dat een van de dochters hem vroeger een aantal keren van de bibliotheek geleend heeft.
Flaptekst
De dertienjarige Arthur krijgt van zijn oude vriend Merlijn een steen cadeau. En het blijkt een heel bijzondere te zijn; in de steen kijkt hij terug naar een leven dat vele honderden jaren eerder geleefd werd. Langzamerhand komt Arthur erachter dat het leven van de jongen in de steen grote overeenkomsten vertoont met het zijne.
Arthur, maar dan twee keer
De schrijver heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt met de manier waarop hij dit boek opgezet heeft. Het verhaal zelf speelt zich af in 1199, de tijd van Koning Jan (die was mij vooral bekend als de slechte prins Jan in de Disneyfilm over Robin Hood). In de zienersteen ziet deze Arthur echter het verhaal van de legendarisch koning Arther, dat zich zo’n zeven- of achthonderd jaar eerder afspeelt. Lastig om de historische feiten op een rijtje te houden, lijkt mij. Maar zover ik dat kan beoordelen (ik ben geen historicus) is Kevin Crossley-Holland daar dus wel ingeslaagd. Hij heeft met deze trilogie dan ook meerdere prijzen gewonnen.
Elementen uit de Arthurlegende
Ik heb een vaag plan om me wat meer te verdiepen in de Arthurlegende en de ontwikkeling van de verhalen die daarop gebaseerd zijn. Daarom probeer ik van ieder boek over Arthur de daarin verwerkte elementen uit oudere legendes aan te wijzen. Het zou handig zijn als ik de oudste boeken eerst zou lezen (Le Morte d’Arthur bijvoorbeeld), maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Mijn referentiepunt is Marion Zimmer Bradleys Nevelen van Avalon, dat boek heb ik meerdere malen gelezen. Maar ik ben me ervan bewust dat dat nu juist een boek is waar ik niet helemaal vanuit kan gaan. Nevelen van Avalon is gericht op het (tot dan toe vrij slecht belichte) verhaal over de vrouwen in de legende.
In De zienersteen herkende ik in ieder geval het verhaal over Uther, Igraine (in dit boek heet ze Ygerna) en Gorlois. Daarnaast spelen Merlijn en het zwaard in de steen een belangrijke rol.
Jeugdboek
Omdat het een jeugdboek is, heeft het De zienersteen heel korte hoofdstukken en gemakkelijke taal. Van mij hadden de hoofdstukken langer mogen zijn, maar het was niet echt storend. Het is echt leuk om te lezen. Het verhaal over de andere Arthur is ook heel boeiend. Ik hoop de volgende twee delen ook nog eens tegen te komen, want ik ben benieuwd hoe de rest van de legende erin verwerkt wordt.
Arthur, De zienersteen – Kevin Crossley-Holland – ISBN 9789056373702
o.a. te koop bij bol.com, zowel in het Nederlands als in het Engels. (oorspronkelijke Engelse titel: Arthur & The Seeing Stone)
Een lijst van alle boeken die ik besproken heb, vind je hier.